Держпродспоживслужба перевірила як у Генічеському районі підприємці дотримуються карантинних вимог

Комісія, яка складається з представників ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, радника голови Херсонської ОДА Андрія Ковальова, Нацполіції, фахівців Держпраці області, провела моніторингове обстеження закладів у Генічеську та на Арабатській стрілці.
Фахівці подивились на роботу ринку, закладів громадського харчування, торгівлі та розміщення людей.




Першим фахівці обстежили центральний ринок міста Генічеськ. До його роботи були певні зауваження.
– Хочемо відзначити, що на ринку у всіх продавців були захисні маски. Але лишається питання з їх правильним використанням. Люди носять їх на підборідді, не прикриваючи ніс. Ми робили зауваження. Запас масок у продавців був недостатній – ринок працює повних 9 годин. Тобто у продавців має бути хоча б 3 маски. У кращому випадку, їх було 2. Відвідувачі ринків також має бути у масці, бо це місце масового скупчення людей і є можливість передачі інфекції. – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін.





У багатьох відпочивальників Генічеський район асоціюється не лише з теплим морем, а й зі смачною рибою. Проте у літню спеку купувати її варто дуже обережно.
– Навесні до нас звернулось керівництво ринку і попросило провести позапланову перевірку. За її результатами ми надали припис про усунення певних порушень. Наприклад, у рибних рядах на Центральному ринку міста Генічеськ далеко не всі підприємці реалізують продукцію з використанням холодильного обладнання. Хоча риба – це швидкопсувний продукт і продавати її можна в умовах охолодження. Керівництво ринку запевняє, що вже цього літнього сезону на ринку встановлять холодильні прилавки. Наразі рибу охолоджують за допомогою льоду або триманням у термоконтейнерах.
Перед початком літнього сезону на ринку впорядкували розміщення продавців у рибних рядах, замінили бетонне покриття прилавків на кахель, який можна обробляти.
Щодо копченої, соленої чи сушеної рибної продукції домашнього виробництва. Документи на продукцію нам змогли показати лише кілька підприємців. А лабораторія ветсанмедицини може перевіряти продукцію лише тоді, коли на неї є документи. Керівництво ринку не повинні допускати таких торгівців до роботи на ринку. У липні ми будемо перевіряти як адміністрація ринку виконала наші приписи. У разі невиконання на них чекає до 10 тисяч гривень штрафу.
Хочу звернутись до споживачів: якщо на рибу копчену чи засолену немає документів, немає товарно-транспортної накладної, то купувати такий продукт не рекомендується. – радить в.о. начальника Генічеського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Любов Омельяненко.





Пляжі на Арабатській стрілці, через пандемію та карантин, не такі заповнені як у минулі роки. Проте це не означає, що відпочивальникам і підприємцям не треба дотримуватись певних карантинних вимог.
– Не у всіх закладах громадського харчування нам змогли показати яким саме розчином обробляються поверхні, не у всіх в наявності достатній запас захисних масок, не всюди є антисептики. Деякі продавці запевняли, що почали працювати лише кілька днів тому і не знають усіх вимог, яких вони мають дотримуватись. Так, вони виявились необізнаними щодо обробки та дезінфекції робочих поверхонь, у деяких не було в наявності антисептиків. Дехто з продавців зізнався, що не вимірює температуру тіла і не розуміє навіщо це взагалі треба робити. Ми робимо зауваження. Якщо порушення виявлять вдруге, то будуть прийматись більш жорсткі заходи реагування. Щодо пляжів, то поки немає чітко визначених правил для відвідування в умовах карантину. Але неодноразово наголошувалось головним державним санітарним лікарем України та представниками МОЗ, що відвідувачі повинні дотримуватись соціальної дистанції 1,5-2 метри, а працівники пляжів мають бути у захисних масках. Ми побачили, що людей не так багато, тому відпочивальники намагаються тримати дистанцію один від одного. – зазначив Тарас Година-Арюпін.





У закладах розміщення відпочивальників також працюють з урахуванням рекомендацій МОЗ. Так, у їдальні відпочивальників будуть розміщувати у кілька заходів і сидіти вони будуть у шаховому порядку. На вході обов’язково проводиться термоскринінг, температуру вимірюють перед початком роботи і самим працівникам.





Рекомендації головного державного санітарного лікаря України щодо роботи:

<a style=скачать dle 11.3
0