В Любимівській ОТГ вирощують екзотичну продукцію, користь якої тепер зможуть достойно оцінити українці

Фермери Херсонщини продовжують поширювати тренд серед українців на вживання спаржі та шафрану, так на території Любимівської ОТГ Каховського району є два підприємства, які вирощують ці екзотичні для нашого клімату рослини – Фермерське господарство «Шафран Любимівський» та компанія «Агро-Фокус». Остання є лідером з вирощування спаржі в Україні і започаткувало його ще 14 років назад. Але, якщо раніше вирощена продукція не була загальнодоступна у звичайних супермаркетах, то з цього року стала доступною і для широкого загалу українців. Також є можливість здійснювати замовлення онлайн. 

Підприємства займаються вирощуванням зеленого, білого, фіолетового аспарагуса (так також називають спаржу) та шафрану. ФГ «Шафран Любимівський» також займається вирощуванням лаванди, на фермерській території цвітуть голландські тюльпани, що дозволило започаткувати щорічний фестиваль «Маленька Голландія на Херсонщині», проведення якого цьогоріч стало під питанням в умовах карантину. Господарство заснували звичайні місцеві фермери Віталій Шакало та Олег Демченко, допомагають розвивати справу і члени їх родини.

Фото: фейсбук

Компанія «Агро-Фокус» – це також сімейний бізнес. Бажання самостійно вирощувати незвичайні овочі та спеції в Україні з'явилося від любові сім'ї Боден до кулінарії та вишуканої кухні. Живучи в селі Любимівка Херсонської області, на місцевому ринку складно знайти брюссельську капусту, фенхель, цибулю шалот, батат, мигдальну картоплю, аспарагус або різні види салатів. Саме це у 2006 році змусило Ларису Боден задуматися над вирощуванням нішевих овочів і спецій, які б її чоловік Йохан Боден міг використовувати в приготуванні своїх вишуканих страв для сім'ї та друзів.

Фото: сайт "Агро-Фокус"

Аспарагус не тільки примхлива і складна для вирощування рослина, а ще і славиться своїми корисними властивостями та позитивним впливом на здоров’я людини. Завдяки включенню її в раціон можна посилити імунітет, позбутися зайвої ваги та отримати цілий комплекс вітамінів, таких як A, C, E, K, і B6 та мінералів – кальцій, фосфор, калій, мідь, магнію, залізо і цинк.

Шафран – це найдорожча спеція у світі, що пов’язано з кропітким збором приймочок з квітів шафрану посівного, який проводиться тільки в ручну. Завдяки унікальним властивостям, пряність використовують не тільки в кулінарії, а і в косметології та медицині. В її склад також входять мінерали та вітаміни групи А і В, кальцій, фосфор, мідь, цинк, залізо і т.д., ефірні олії, флавоноїди, дубильні речовини і багато іншого.

© Херсонський регіональний офіс Програми "U-LEAD з Європою"





скачать dle 11.3
  • 196