Для закладів громадського харчування затвердили протиепідемічні заходи



Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко видав постанову №57 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
У документі зазначено, що відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.
Персоналу мають перед початком робочої зміни вимірювати температуру та не допускати до роботи з ознаками респіраторних захворювань.
Персонал закладу забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.
Відвідувачам на вході до закладу мають вимірювати температуру, столики мають знаходитись на відстані не менше 2 метрів один від одного, один стіл може бути поділений перегородкою.
Окрім цього:
✅меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
✅видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини;
✅дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
✅забезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.
Окремо прописані умови для роботи закладів, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках. А саме:
-прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через персонал закладу, які здійснюють обслуговування клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках (офіціантів);
-видача замовлень клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;
-видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі/упаковці;
-персонал, що здійснює обслуговування на відкритих (літніх) майданчиках отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.
У закладах, що здійснюють обслуговування в приміщенн, ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
-самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу;
-функціонування дитячих кімнат;
-проведення заходів визначених Кабінетом Міністрів України;
-приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
-функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами; у закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори повинні видаватися персоналом на прохання відвідувача.
Із повним тестом Постанови можна ознайомитись за посиланням https://bit.ly/38fUsfh

© Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області
скачать dle 11.3
0