"Помаранчева" зона: чи готові херсонці до нових обмежень




Від 19 жовтня Херсон, Нововоронцовський і Високопільський райони області перейшли до помаранчевої зони епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Що зміниться у зв’язку з переходом від жовтої зони та чи готові херсонці до нових обмежень – з’ясовувало Суспільне.
Заступник начальника управління превентивної діяльності національної поліції у Херсонській області Ярослав Шанько розповів про обмеження, які вступили в силу із 00 годин 19 жовтня.
“Це заборона діяльності розміщення у закладах людей, окрім готелів, також заборонені планові госпіталізації в лікарні, масові заходи понад 20 людей, а також діяльність розважальних закладів і ресторанів у нічний час. Також зберігаються обмеження зеленої і жовтої зони. Поліцейськими з початку року складено понад 1800 протоколів за статтею 44 поміткою “Порушення правил карантину щодо людей”.

Режим помаранчевої зони змінив вимоги до госпіталізації хворих, розповідає заступниця медичного директора зі стаціонарної допомоги міської лікарні ім. Лучанського Тетяна Димова.На разі тут не приймають планових хворих
“Якщо можна відтермінувати госпіталізацію, то ці хворі будуть лікуватись вдома сімейними лікарями. А так всі ургентні відділення працюють в режимі 24/7/31, бо лікарня Тропіних не виконує ці функції, бо там приймають ковідних хворих і з підозрою. Всі 31 день ургентна хірургія, урологія, гінекологія, кардіологія так як приймали так і приймають, бо кардіодиспансер теж на самоізоляції і ми виконуємо їх функції . І наше пологове має 8 ліжок для ковідних хворих з усієї області”
"Помаранчева" зона: чи готові херсонці до нових обмежень

Які обмеження діятимуть у закладах культури, розповіла начальниця обласного управління Тетяна Крулицька.
“Змінюється кількість людей, які можуть знаходитися в закладах культури. Ми швидко перескочили з жовтої на помаранчеву, сьогодні тільки вийшов наказ. Тобто 20 людей має знаходитися в закладах культури, не більше. Якщо відбувається якийсь захід, наприклад в музеї, то не може бути більше 20 людей.
"Помаранчева" зона: чи готові херсонці до нових обмежень

У обласному драматичному театрі кажуть – вистави не відміняють, але вводять певні обмеження. Відповідно до постанови міністерства культури, зали можна заповнювати до 50 відсотків.
“Перевіряємо температуру на вході, дивимось аби глядачі зберігали масковий режим. Ми зробили розсадку людей, щоб вони сиділи на відстані 1,5 метра один від одного, сидять через місце. Тобто є дистанція між людьми”, – розповідає керівниця літературно-драматичної частини Херсонського театру ім. М.Куліша Альона Мовчан.
На вході тут облаштована дезінфекційна рамка, яка через сенсорну кнопку обробляє одяг глядачів театру. На кіноконцертній залі Ювілейний – плакати з рекламою майбутніх концертів. Директор гурту Антитіла, виступ якого запланований тут на 21 жовтня, каже, він відбудеться.
“Концерт у Херсоні відбудеться за графіком, з дотриманням карантинних умов, встановлених Міністерством охорони здоров’я України. А саме – 50 відсотків наповнення залу, маски та дезінфекція”, – директор гурту «Антитіла» Сергій Вусик
"Помаранчева" зона: чи готові херсонці до нових обмежень

Спортивні та фітнес клуби у місті не працюють. Власник одного з них В’ячеслав Головко говорить, керуються відповідними розпорядженнями Кабміну, головного санітарного лікаря та комісії з ТЕБ та НС. Згідно з цими документами їм можна працювати з дотриманням певних умов.
“На сьогодні для гостей залишились зміни. Це скріни температури при вході , дотримання дистанції 1,5 м. та запис на групові заняття попередній. Для керівників необхідно масковий режим та скріни температури працівників ,погодинне прибирання, дезінфікування приміщень, антисептики при вході та у всіх приміщеннях. Також в інших умовах зазначено постановою Головного санітарного лікаря від 18 серпня № 54 . Там все розписано. Головною відмінністю »жовтої», «помаранчевої , «зеленої « зони є дистанція. У жовтій – 5 м. у помаранчевій – 10”.
"Помаранчева" зона: чи готові херсонці до нових обмежень

У Держпродспоживслужбі через зміну карантинної зони посилять заходи з контролю за дотриманнями протиепідемічних вимог.
“Перш за все, це заклади громадського харчування, це ринки, місця потенційного скупчення людей, організаційні колективи і так далі”, – розповів Суспільному начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Херсонській області Тарас Година-Арюпін.
Наталія Тимофєєва, Ксенія Сіліна, Ігор Педченко, Владислав Купрєєв
Джерело СУСПІЛЬНЕ/НОВИНИ

скачать dle 11.3
0